Welkom.BOOKS.

© 2007 - 2018 TuinVee

Send email

Als hobby een passie wordt...
When hobby becomes a passion...
Inhoudsopgave & woord vooraf.
Buff witgepareld (bont).
Kakelbonte baardkuifkrielhaan in Blokker pan.
Kippenkleuren
vergeleken met
tomaten groentensoep?
Kippenkleuren vergeleken met  tomaten groentesoep.
Dat een prima vergelijking. Want is het woord ‘genetica’ al niet afschrikwekkend genoeg om gelijk te gaan roepen: ‘dàt is niks voor mij!’? Ja, en nog erger, waarom zou het je eigenlijk  interesseren?

Een kip is een kip en die kleur zit er toch al op. Voor de kippen-liefhebbers die genoegen nemen met die kleur is dit boek helemaal niks. Voor diegenen die willen weten hoe een kip aan die kleur komt is dit boek, een ‘genetica’ boek, een aanrader.
Boeken over ‘genetica’ verschijnen nauwelijks in ons kleine taalgebied.
Wat er verschenen is, is nu onderhand antiek en grotendeels achterhaald, gortdroog en kleurenfoto’s ontbreken. Niet bepaald apetijtelijke kost.  Zelfs de buitenlandse boeken over ‘kleurengenetica’ zijn niet riant geïllustreerd met kleurenfoto’s;
Tomatengroentensoep met knapperbolletjes= kippenkleur.
De bouillonblokjes zijn de e-allelen waar de kleur op gebaseerd is.
waar het eigenlijk om gaat: kleur! Inhoudelijk zijn dat soort boeken leuk voor professoren en wiskun-digen. Iets wat we toch niet allemaal zijn.
En daarom dus dit boek. Gemaakt door een beginner die geprobeerd heeft al dat ingewik-kelde gedoe na flink roeren en koken smaakvol op te dienen en nog te verteren ook! Ook door niet-professoren en niet-wiskun-digen, iets wat de maakster dus zelf ook absoluut niet is.
Hoe kan een ‘dummie’ dat nou doen? Gewoon, door geen hoge eisen aan het eigen kunnen en kennen te stellen en er ruim-schoots de tijd voor te nemen (lezen) en mensen te raadplegen die er wel ‘verstand’ van hebben als er iets niet duidelijk is. Alle kleurengenen die verantwoorde-lijk zijn voor de veerkleur zijn in 4 groepen ingedeeld. Elke groep wordt uitgelegd en bij elk gen 1/3 tekst en 2/3 foto’s, want een foto zegt meer dan tekst. In het begin worden wat termen uitgelegd die je nou eenmaal moet weten. Het niveau is voor een 13-jarige, en die is er ook daadwerkelijk op losgelaten. Het boek barst van de nieuwe dingen want de weten-schap heeft niet stilgestaan.
De werking van de genen wordt uitgelegd zodat er niks onthou-den hoeft te worden omdat het op begrip aankomt. Het is allemaal zò onwaarschijnlijk logisch dat het verbazingwekkend is dat ‘de genetica’ altijd zo geheimzinnig is gemaakt. Dat is nu dus afge-lopen. Iederéén snapt hoe een kleur tot stand komt na het bekijken en lezen van dit boek.

Waarom een boek over een onderwerp waar je als kippen-fokker dagelijks mee te maken hebt en waar nooit een boek over is verschenen?
Omdat het heel intressant is. Omdat je dan niet meer hoeft te gokken, eindelijk echt kunt gaan fokken. Geen miskleuren meer, geld besparen in de opfok en leventjes sparen want de kuikens zijn beter van kleur. Verlies van type? Pak een goed type van een andere kleur en kruis die in. De kleur krijg je toch weer terug... omdat je weet wat je doet.
Je moet je wel over een paar dingen heenzetten. Niet gelijk gaan schreeuwen dat er ‘enge tekentjes’ in staan een eind verderop in het boek, vóórdat er echt even gelezen is. De tekst is geschreven in dezelfde stijl als dit stukje, spreektaal heet dat.
De aandacht wordt erbij gehou-den, in slaap vallen is er niet bij. Dan zijn de afkortingen van de
Tarwe en Bankiva patrijs...
Patronen: meervoudig gezoomd en gepeld.
Genetica vervolg.

Meer...